Det er ikke ok

Ååååååh, velgørenhedsorganistationer. I kender dem alle sammen. Dem med de irriterende gadesælgere og tv reklamer med, tynde, syge og triste børn, det ene mere ynkeligt end det andet. Organisationer, som vi ignorerer 90% af tiden, fordi det også er topfrækt at forstyrre os på gaden og ødelægge vores tv-tid ved at bombardere os med ubehagelige billeder. Hva’ bilder de sig egentlig ind, mens de skovler penge ind til administration, og hvad de nu ellers kan finde på, i stedet for bare at MobilePay’e dem direkte til de dér børn i Langbortistan, hvor elendighed i øvrigt sikkert er undtagelsen mere end reglen. Hvor de fleste har både mobiltelefoner og penge i madrassen?

De er bare for meget. Ik’?

Øh.

Eller?

Nu kan jeg ikke udtale mig om alle velgørenhedsorganisationer, og jeg skal ikke benægte, at jeg har løjet til en gade- eller telesælger eller to for at undgå at ytre det pinlige men ærlige ‘Jamen, jeg vil bare hellere bruge mine penge på en pizza, en legestøjbil til børnene eller en tur i biffen (‘øl på den lokale café’  har såmænd også været aktuelt). Men mange af dem er altså gode nok, og de gør det så godt de kan, og fordi de virkelig gerne vil gøre en forskel.

En af de organisationer, som jeg har tillid til, er UNICEF, som er verdens største hjælpeorganisation for børn. De har altid været der, og de hjælper børn, om det er noget akut (som en naturkatastrofe), eller om det er en mere ‘stille’ katastrofe, som man ikke hører så meget om, fordi den ikke er sexet nok til tv-avisen eller BT forsiden. Sådan noget som børn i Syd- og Østafrika, der hvert år dør af tørke, også i år, hvor tørken regnes for at være den hårdeste i årtier. I ved hvad jeg mener. Det er lissom set før, ik’? Ikke ligefrem breaking news, vel?

Det er booooooring, men det er ikke desto mindre forfærdeligt. For børn skal bare ikke lide, og de skal ikke dø. Og jeg er ligeglad med, om det sker i Danmark, i Afrika eller på månen. Børn skal bare ikke dø, og da slet ikke hvis jeg kan redde dem ved at springe den take-out pizza over, donere 25 kr. og nyde et par rugbrødsmadder i stedet (rugbrød er ret lækkert jo, og sundt, når man tænker over det).

Så det vil jeg gøre. Eller, jeg vil faktisk gøre mere, fordi jeg kan, og jeg vil være så fræk at bede jer om at hjælpe. Jeg vil donere de 1000 kr., som jeg er blevet tilbudt for at fortælle jer om UNICEF’s arbejde for de små børn – nuttede og dejlige og uskyldige ligesom mine og jeres – til det gode formål. Jeg vil ikke have penge for at hjælpe børn, selv om 1000 kr. ville falde på et tørt sted lige nu (no pun intended – og mere om det en anden gang). Jeg vil gerne hjælpe, og jeg vil bede jer om at gøre det samme ved at donere 25 kr. til UNICEF.

Det kan I gøre ved at sende en SMS med teksten JELENA til 1919, og så får I en personlig hilsen retur.

De 25 kr. går ikke til mig men til katastroferamte børn som disse to, der er akut underernærede men under behandling. Kodens funktion er blot at registrere, hvor mange af jer, der donerer herigennem, så jeg kan holde jer opdaterede om, hvor meget vi får indsamlet i fællesskab her frem til d. 27. juni.

Hjælp mig med at hjælpe dem. Please. De er jo børn, for pokker.

Og del gerne, ikke fordi jeg beder jer om det, men fordi det føles rigtigt.

25 kr. kan redde et liv.

#deterikkeok

Læs evt. mere HER, og ellers spørg.

Tusind tak <3

#deterikkeok
#deterikkeok

Jeg mener det i øvrigt, når jeg siger, at jeg har tillid til UNICEF. Hvis I ikke har set det, skrev jeg om dem HER allerede for 1,5 år siden, ganske frivilligt.

8 kommentarer til “Det er ikke ok”

  1. Du er mest 🙂 Og jeg siger til, hvis jeg finder en pizza til 25 kr. 😉 Jeg tænkte bare, at det måtte være det, der var tilbage, når jeg havde trukket prisen på mine rugbrødsmadder fra prisen på pizzaen. Avanceret 😉

   1. Jeg læser blogs om aftenen, og der er der ikke mere tankekraft til at lave avancerede udregninger ;D
    Men det giver god mening 🙂 Jeg har alligevel ikke godt af den pizza, så undværer i denne uge. (Tak, nu har jeg helt vildt meget lyst til pizza! Eller faktisk en pizzasandwich, for det fænomen er stadig ikke kommet til Jylland :'( )

 1. Om de får mad i dag eller ej, det ændrer ikke på at de også skal spise imorgen. Hvor længe og hvor meget skal man donere? De skal hjælpes, men det gør mere skade end gavn hvis vi prøver på at finansiere hele deres liv.

  1. Om de får mad i dag eller ej kan godt ændre på, om de også skal spise i morgen. For hvis de ikke får mad i dag, er det ikke sikkert, at de stadig er her i morgen. Jeg ved godt, at det ikke er det, du mener, og hvis jeg læser mellem linjerne, kan jeg godt se, at det, du gerne vil frem til er, at det er bedst, hvis vi yder hjælp til selvhjælp og ikke bare bliver ved med at kaste penge efter dem. Når det så er sagt, så synes jeg – med al respekt – at det aldrig kan gøre mere skade end gavn at hjælpe et barn – også når det er med 25 kr. til mad og rent vand. Ikke hvis man spørger barnet, i hvert fald. Men måske det ikke er det værd for den, der betaler? Tja, det må man gøre op med sig selv. Jeg ved, hvor jeg står. Tak for din kommentar.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *