Sukkerfri kage uden mel

Jeg elsker at lave mad. Jeg er vild med den kreative proces, med legen – for det er det, madlavning er for mig. Jeg er ikke sådan én, der finder gode opskrifter og følger dem til punkt og prikke. Det kan jeg ikke. Jeg får en idé, finder en opskrift, og så leger jeg.

Jeg elsker mit køkken og min leg, og når jeg ikke har delt nogle af mine yndlingsretter med jer før, er det fordi jeg ikke har opskrifter på dem.

Men i dag giver jeg det et forsøg med en opskrift. Jeg har lavet sukkerfri kage for første gang nogensinde, fordi min yngste søn er blevet 4 år, og han skulle fejres i børnehaven, hvor de har nul-sukker politik. Tidligere har jeg givet ham frugt og bær med, men denne gang synes jeg, at der skulle kage til. Det blev så til denne her sag, som jeg er blevet bedt om at dele opskriften på.

Så nu prøver jeg. For første gang nogensinde.

Tada – de damer:

Hermed opskrift på sukkerfrie kager, som (skal jeg lige hilse at sige) blev spist i børnehaven, trods mangel på sukker 😉

Ingredienser:

rosiner

nødder efter eget valg (jeg brugte hasselnødder og cashew nødder)

kokosmel

havregryn

Den opmærksomme læser har allerede opdaget, at der ikke står, hvor meget der skal i af hver, og dertil siger jeg: “Godt fanget, Sherlock” 😉 (virkelig) og forklarer med et billede, som jo skulle sige mere end tusind ord:

kageingredienser2

Og hold da op, hvor kan det billede tale (!) For ud over the obvious, som er at jeg brugte ens skål med lige meget i af hver ingrediens, så sladrer det også om, at jeg selvfølgelig har brugt noget større skåle til selve kagen, da man umuligt kan fodre en hel børnehavestue med det her 😉 Det her er selvfølgelig take 2 da jeg glemte at få kokosmel med første gang (doh!) og jeg ikke kunne finde flere rene glasskåle til en sidste ingrediens (og jeg havde ellers drysset nødder sådan helt kunstnerisk på det første billede, ‘amen altså 😉 ).

kageingredienser

Tilbage til opskriften.

Jeg brugte ca. 200 g rosiner til 25 små kager (de mætter godt, så de er kun ca. 2 x 3 cm), og så tilpassede jeg resten efter skålstørrelse, så det hele fyldte lige meget.

Jeg startede med at blende nødderne til en grov melmasse med nøddestykker i. Så blandede jeg nødderne med en skål kokosmel, og med havregryn, som var blevet overhældt med kogende vand og havde fået lov til at suge vand i 5 min. Dertil kom rosiner, som har fået samme tur som havregryn med kogende vand, men har fået lov til at trække i en halv time. Rosinvandet hældte jeg fra først, mens havregrynene kom i uden at blive drænet.

Det gav en klæbrig masse, som kan formes, lige som man synes, men som jeg synes skulle ligne en kage. Derfor formede jeg den, så den blev rektangulær, ved hjælp af en kniv og et skærebræt (og hænder smurt ind i kokosolie, så det ikke skulle klistre), og så lagde jeg den på køl.

kageimens

Dagen efter var den lige til at skære og servere. Det kan sikkert gøres hurtigere. Og den smagte dejligt sødt og var et rigtig fint alternativ til figenstænger eller kager med sukker, syntes jeg selv. Og jeg var så glad, da jeg fik en tomt fad med hjem fra børnehaven og fik at vide, at børnene havde spist kagen – uden sukker.

Alle, undtagen fødselaren.

‘amen altså.

Ikke at han blev snydt.

Pandekager, som han fik til morgenmad, tæller også. Den sunde slags med rugmel, naturligvis, med masser af Nutella (yin og yang, I ved 😉 ). Men dem har jeg heller ingen opskrift på 😉

kage

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *