Tøjproduktion hvordan? Hvor starter man?

Jeg ved det godt – jeg skylder! Tilbage i februar opfordrede jeg jer til at stille spørgsmål om det at være iværksætter (HER), da jeg jævnligt modtager mails og beskeder med ordene “Hvordan gør du X eller Y?”. Genial som jeg er, tænkte jeg, at jeg ville samle en masse svar i en række temaopdelte indlæg, som jeg så kunne henvise til, når der var nogen, der havde brug for noget insiderviden (eller erfaring med hvad man ikke skal gøre 😉 ). Og det blev da også til et par indlæg (HER og HER), men så blandede det virkeligheden sig igen, igen i mine planer (tsk!), og jeg kom fra projektet.

Sorry!

Men nu er jeg tilbage (juhu!), og i dag vil jeg svare jer, der har spurgt ind til det praktiske omkring tøjproduktion. Jeg tager et spørgsmål ad gangen under billedet (uinspirerende, I know, men overskueligt 😉 ).

 photo Magic Robes AW16-1600px-5626_zpsq4urnyrb.jpg
Tøjproduktion hvordan?

Foto Lycoops Photography.

Hvordan fandt du producenten?

Ved at spørge! 🙂 Jeg kender efterhånden en del repræsentanter for og ejere af diverse brands i børnetøjsbranchen pga. min butik,  som jo har personlig erfaring med producenter/fabrikker, der leverer ordentlige varer. I starten var jeg i tvivl om, hvorvidt de ville dele info om deres producenter, men da jeg endelig tog modet til mig og spurgte, var overraskende mange rigtig søde til at hjælpe! 🙂 Derefter var det bare at Google, finde kontaktinfo, indhente tilbud og indgå aftaler. Min første ordre blev lavet i en lille systue i Polen, men siden har jeg brugt en fabrik i Indien.

Hvor meget af info (mål på tøjet, selve designet, ikke kun figurer og farver, men snittet osv) laver du selv – er der overhovedet hjælp at hente ved en producent?

Selv om det er fantastisk flot og blødt og lækkert ( 😉 ), er Magic Robes ikke det mest detaljerige og designmæssigt avancerede tøj at lave. En body er en body er en body, så jeg har kunnet klare mig med at sende en prøve (fx. en gammel body, som jeg syntes havde en god pasform) med tegninger og instrukser til, hvad der skulle være anderledes på det produkt, som jeg gerne vil have lavet. Et par prøver og rettelser frem og tilbage, og så begynder det at ligne noget 🙂 . Fabrikken, som jeg bruger, producerer bodyer for en del andre brands, så hvis de ved fx. hvordan jeg vil have bodyen til at se ud i str. 74, kan de selv skalere op og ned til andre størrelser. Der vil altid være nogle justeringer (fx. længde på bukser, som vi har været lidt uenige om), men det behøver ikke at være besværligt. Man skal bare huske, at processen er tidskrævende, og at man ikke skal regne med at have sin kollektion klar på få uger. Men generelt synes jeg, at de er rigtig søde og hjælpsomme – også når man som mig ikke kan alle fagtermerne og kan finde på at stille “dumme spørgsmål” 😉

Har du været nede og besøge dem?

Jeg har ikke besøgt fabrikken i Indien, simpelthen fordi det er dyrt. Men jeg kunne helt klart godt tænke mig det, både for at snakke kollektion in person, men også for at se fabrikken. Nu ved jeg, at den er GOTS certificeret, og at der er andre brands, der har besøgt dem og kan sige god for dem og forholdene dernede, men det kunne være sjovt at se alligevel 🙂

Hvad er mindstekrav til ordrene (antal)?

Det er SÅ forskelligt fra sted til sted (og sikkert også sæson til sæson, alt efter hvor meget de har at lave på fabrikkerne). I Polen bestilte jeg ca. 300 stk. første gang, i Indien ca. 3000 stk. I Polen måtte jeg selv skaffe materialer – de skulle ‘bare’ sy. I Indien, derimod, producerer de selv stoffet ud fra min bestilling, og de er (forståeligt nok) ikke interesserede i at lave 300 små stofstykker til 300 forskellige produkter. Det  skal have en vis volumen. Men hvis man gerne vil have hele kollektionen i 100% økologisk bomuld (med samme vægt og kvalitet) , kan de lave en masse af det samme stof, og så skal de “bare” farve det forskelligt til de forskellige styles.

Farver og mønstre er noget, som jeg selv vælger og tegner og sender til fabrikken, når vi er enige om snit. Så sendes der igen prøver frem og tilbage, indtil vi er enige og klar til at gå i gang 🙂 Farverne vælges fra en farveguide, der hedder Pantone, hvor de har hver deres navn og tal. Det er bedst, hvis man har en fysisk Pantone bog, fordi farverne kan se anderledes ud i virkeligheden end den skærm, som man kigger på (prøv selv at sammenligne farverne på et billede på din computer vs iPad eller telefon – der kan være stor forskel!).

Jeg kender i øvrigt én, som har en systue her i Danmark, som kan hjælpe med mindre produktioner. Jeg kender ikke hendes priser, men hun skulle være billig i forhold til andre 😉 Jeg formidler gerne kontakten, hvis I skriver en mail 🙂

Det var vist nok iværksætteri for denne dejlige torsdag. Er der andet, må I endelig sige til.

11 kommentarer til “Tøjproduktion hvordan? Hvor starter man?”

 1. Hej Jelena

  Super spændende indlæg 🙂 Den systue du kender i DK ville jeg rigtig gerne have kontakt til, kan du evt sende en mail til mig med oplysningerne? Jeg står og har fået designbeskyttelse, på et rigtig fint produkt til babyer. Mvh Joan

  1. Hej Tania.
   Undskyld sent svar. Jeg har ikke været meget på bloggen på det seneste, så jeg har først lige set din kommentar. Jeg skriver en mail senere.
   Hav en dejlig dag 🙂

 2. Hej Jelena.
  Jeg har købt ni ruller stof jeg skal have syet op til noget tøj. Det er ikke store ruller, så det bliver ikke til mange stk af hver design. Men ville høre om jeg kunne få kontakten til fabrikken/systuen i Polen?
  Håber du kan hjælpe. Hilsen Sofie

  1. Hej Sofie.
   Undskyld sent svar. Jeg har ikke været meget på bloggen på det seneste, så jeg har først lige set din kommentar. Jeg skriver en mail senere.
   Hav en dejlig dag 🙂

 3. Jeg har også lige tilladt mig at sende dig en mail vedr systuerne.
  Derudover tænkte jeg på – bruger du en agent eller har du selv den direkte kontakt til producenten ?

 4. Hej Jelena. Jeg vil lige høre om ja kunne få den kontakt til fabrikken/systuen i Polen? Håber at du vil hjælpe. Hilsen Josefine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *